18/12/2014 Àrea de Patrimoni

Les obres de consolidació del castell de Sant Esteve de La Fosca, a bon ritme

Aquest matí s’ha realitzat una nova visita dels tècnics i responsables de les administracions i entitats implicades en aquest projecte que es preveu que finalitzi durant el primer trimestre de l’any vinent. El projecte, amb un cost de 130 mil euros, ha permés consolidar els murs existents, arranjar els accessos i sanejar l’entorn, amb l’objectiu que el castell es converteixi en un element arquitectònic visitable, formant part dels actius paisatgístics i patrimonials del municipi. Aquest projecte s'emmarca en el programa Romànic Obert, impulsat per la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social "La Caixa". El castell de Sant Esteve de La Fosca és una construcció del segle XII que va tenir una importància estratègica com a fortalesa i que esdevé l’origen de la vila.

Aquets matí (18/12/14), responsables de l’Ajuntament de Palamós, la Direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i de l'Obra Social "La Caixa", han visitat el castell de Sant Esteve de La Fosca per fer el seguiment de les obres de consolidació que actualment s’hi realitzen.

El ritme del procés d’execució del projecte és molt bó i actualment ja s’ha cobert un 80% de les obres previstes que es van iniciar el setembre passat. D’aquesta manera es preveu que la finalització global es produeixi dins el primer trimetre de l’any que ve.

Un cop finalitzades aquestes obres l’Àrea municipal de Patrimoni instal•larà la senyalètica en els diversos elements de referència d’aquest bé, amb l’interès de poder obrir el castell, amb visites programades, com un destacat actiu paisatgístic i patrimonial de la vila.

El projecte de consolidació
El projecte de consolidació del castell de Sant Esteve de La Fosca, s'emmarca en el programa Romànic Obert, que van posar en marxa l'any 2009 la Generalitat de Catalunya i l'Obra Social "la Caixa", i posterior conveni específic amb l’Ajuntament de Palamós. D’acord amb aquest conveni, la inversió prevista per a aquesta actuació de consolidació és aportada en la seva totalitat per l’Obra Social “la Caixa”.

Les obres van ser adjudicades a l’empresa constructora Tarrés S.L, Excavacions, Transports i Obra Pública, especialitzada en aquestes feines, dins el projecte de consolidació que té un pressupost global de 130 mil euros. Aquests treballs inclouen el reforç i consolidació dels murs i les parets existents, el seguiment arqueològic, l’arranjament dels accessos i el sanejament de l’entorn.

Aquesta és la segona actuació de millora del castell després que l’any passat s’executés una primera que va tenir com a objectiu realitzar els treballs de desbrossament així com el desenrunament dels fragments de pedra i terra despresos dels murs.

Aquelles tasques van permetre la neteja de tot l’immoble en un procés necessari per a l’elaboració posterior del projecte arquitectònic que ha determinat el procés de consolidació definitiu de les restes del castell de Sant Esteve.

El castell de Sant Esteve
Les restes del Castell de Sant Esteve de La Fosca es troben situades en un promontori estratègic al caire d'un penya-segat, entre la platja de la Fosca i S’Alguer de Palamós. El castell va ser construït damunt de restes romanes i segurament aquestes damunt d’antics asentaments ibèrics.

La primera referència escrita és de 1272. En una escriptura d’aquest any es desprèn que el senyor del castell cobrava el delme del peix que es pescava al lloc de la Fosca. La significació del castell comença quan el rei Pere II, el Gran, l’any 1277, encarrega la seva compra. A partir de l’adquisició d’aquestes terres, s’afavorí el poblament de Palamós amb privilegis que es consolidaren més tard en el document de la carta pobla 1279.

Els veïns de la Fosca i de Sant Joan hi celebraven actes religiosos ja abans de 1329. El 1394 el compra Berenguer de Cruïlles i és transformat com a mas el 1396.

Encara que el castell es convertís en un mas, a partir de finals del s.XIV, cal remarcar que en certes èpoques es va intentar convertir-lo altra vegada en baluard defensiu, especialment de cara a fer front a les incursions dels pirates turcs i algerians. Aquesta dualitat entre mas i baluard de guaita es prolongà molts anys.

Fins fa cinquanta anys el castell va romandre com a mas, després fou definitivament abandonat. En l'actualitat, l’entrada al recinte fortificat ha quedat desfigurada per la masia, avui enrunada, que s’hi aixecava recolzada en l’antiga construcció. Resta la part d’una torre baixa de planta rectangular, així com un mur i les restes d'una altra torre.

El seu estat de degradació progressiva, és el que va incentivar l'inici de les actuacions per a la seva restauració, fet que es va fer possible l’any 2012, una vegada aquest immoble va passar a ser de propietat municipal.

Foto: visita dels responsables de les administracions i entitats promotores del projecte de consolidació, aquest matí, al castell de Sant Esteve.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments