02/12/2016
Espai del Peix
El projecte cultural de l'Espai del Peix esdevé protagonista d'un nou volum de la col•lecció Quaderns Blaus
Demà dissabte el mateix Espai del Peix acollirà a partir de les 19 h la presentació d'aquest treball realitzat pel professor de la Universitat de Girona i director de la Càtedra d’Estudis Marítims, Joan Lluís Alegret. Amb el títol "Un proyecto de revalorización del patrimonio cultural del pescado: el Espai del Peix de Palamós", aquest volum fa un repàs al llarg procés de conceptualizació, disseny i inauguració d’aquest equipament i explica el procés de museïtzació del patrimoni pesquer del port de Palamós. L'acte inclourà també la presentació del treball dedicat als avenços en el coneixement de la genètica de la gamba vermella, que es complementarà amb un taller sobre la marca de garantia Gamba de Palamós, mitjanant la qual s'assegura la traçabilitat del producte, es protegeix el recurs, augmentant la confiança del consumidor i incrementant el valor de la gamba.
Demà dissabte 3 de desembre es presentaran els dos nous volums de la col•lecció de publicacions “Quaderns Blaus Documents de Treball” que edita la Càtedra d’Estudis Marítims de Palamós (Universitat de Girona i Ajuntament de Palamós) i el Museu de la Pesca.
Aquest acte de presentació, que tindrà lloc a les 18 h a l'Espai del Peix (edifici de la llotja del moll pesquer de Palamós), farà protagonista precisament aquest equipament, ja que un dels dos nous volums editats és dedicat a descriure l'activitat i la projecció d'aquest projecte cultural.
Aquest és un treball realitzat pel professor de la Universitat de Girona i director de la Càtedra d’Estudis Marítims, Joan Lluís Alegret. Amb el nom de "Un proyecto de revalorización del patrimonio cultural del pescado: el Espai del Peix de Palamós", aquest volum fa un repàs al llarg procés de conceptualizació, disseny i inauguració d’aquest equipament.
El treball reflexiona prèviament sobre els processos de patrimonialització al voltant del concepte de "cultura de la pesca" i explica el procés de museïtzació del patrimoni pesquer del port de Palamós, iniciat a la dècada dels 80 i que va desembocar l’any 2002 amb la inauguració de l’exposició permanent del Museu de la Pesca, el primer a la Mediterrània.
L’Espai del Peix
L’Espai del Peix neix, doncs, com una evolució natural del Museu de la Pesca i dels seus equipaments (Barques del Peix, Centre de Documentació...) amb l’objectiu d’ampliar la seva oferta a aquells visitants atrets per conèixer més i millor el peix de Palamós, les seves formes de preparació i la possibilitat de degustar-lo; una tendència en voga que posa en joc, sobretot, les sensacions i les emocions a partir de la gastronomia dels productes del mar. L’Espai del Peix ha convertit Palamós en una ciutat innovadora i competitiva en l’àmbit del turisme cultural, tot reforçant la seva identitat marinera.
Un ampli taller per conèixer la gamba de Palamós
L'acte de demà dissabte també inclourà la presentació del volum dels Quaderns Blaus dedicat als avenços en el coneixement de la genètica de la gamba vermella, que es complementarà amb un taller sobre la marca de garantia Gamba de Palamós, a càrrec Cristina Mañas, gerent de la Confraria de Pescadors de Palamós, que explicarà les principals característiques d'aquest segell de qualitat que assegura la màxima qualitat del producte en termes de sabor, aroma, aspecte i frescor al llarg de tota la cadena productiva i comercial.
Tancarà l'acte un taller de cuina de gamba de Palamós, a càrrec dels cuiners de l'Espai del Peix, durant el qual s'explicaran tècniques i consells per aconseguir una cocció òptima del producte. L'acte acabarà amb un petit tastet de producte.
L'activitat és gratuïta amb places limitades. Per això cal inscripció prèvia al Servei d'Atenció al Visitant del Museu de la Pesca, trucant al 972 60 04 24 o bé escrivint a infomuseu@palamos.cat
|