04/04/2011 Esports

El palamosí Zisko Rodríguez inicia el repte d’assolir el cim del Cho Oyu, el primer 8000 del Club Alpí Palamós

EL PRÒXIM DIJOUS 7 D’ABRIL EL MUNTANYENC PALAMOSÍ SORTIRÀ CAP A KHATMANDÚ EN UN VIATGE QUE L’HAURÀ D’APROPAR FINS A PEU D’AQUESTA MUNTANYA SITUADA A LA SERRALADA ORIENTAL DE L’HIMÀLAIA. UN COP ALLÀ RODRÍGUEZ S’INTEGRARÀ EN UN EQUIP FORMAT PER GENT DE DIVERSES NACIONALITATS ELS QUALS FORMARAN L’EXPEDICIÓ. A AQUEST REPTE ESPORTIU SE LI SUMA PODER COMPROVAR LA RESPOSTA EN ALÇADA DE LES CONGELACIONS PATIDES PER AQUEST ALPINISTA PALAMOSÍ L’ANY 2002, DURANT LA SEVA EXPEDICIÓ AL MONT MCKINLEY (ALASKA), EL CIM MÉS FRED DEL PLANETA, A CONSEQÜÈNCIA DE LES QUALS VAN HAVER-LI D’AMPUTAR TOTS ELS DITS DE LA MÀ DRETA I DOS DE L’ESQUERRA. AQUEST NOVA EXPEDICIÓ MUNTANYENCA DEL CLUB ALPÍ PALAMÓS COMPTA AMB EL SUPORT DE L’AJUNTAMENT DE PALAMÓS I LA DIPUTACIÓ DE GIRONA.

El Club Alpí Palamós és a punt d’iniciar un dels seus projectes més ambiciosos i que té com a objectiu fer el cim del Cho Oyu, el què representaria conquerir el primer 8.000 d’aquesta veterana entitat local.

Amb aquest objectiu l’integrant del Club, Zisko Rodríguez iniciarà aquest pròxim dijous 7 d’abril el viatge que l’haurà de porta fins als peus d’aquesta muntanya. Un cop allà l’alpinista palamosí s’integrarà a una expedició formada per muntanyencs de diverses nacionalitats: colombians, equatorians, francesos i italians.

EL CHO OYU
El Cho Oyu, amb una alçada total de 8.201 m, està ubicat a la frontera entre el Tibet i el Nepal, a la serralada oriental de l’Himàlaia prop del Lhotse i l’Everest. Pel que fa les característiques tècniques de la ruta, les dificultats comencen a partir del Camp 1. El punt clau és un tram de 50 m de desnivell, amb una inclinació de 40º-70º en funció del moviment de la glacera.

La darrera dificultat tècnica és superar una barrera rocosa d’uns 20 m d´alçada, anomenada la Banda Groga. A partir d’aquí resten uns 700 m de desnivell amb pendents de 45º fins el cim.

COMPROVAR LA RESPOSTA DE LES SEVES LESIONS
Ara el palamosí Zisko Rodríguez afronta de nou la muntanya posant a prova i comprovant en alçada la resposta de les seves lesions, patides l’any 2002 durant la seva expedició al mont Mckinley (Alaska), el cim més fred del planeta. En el descens del Mckinley i un cop conquerit el cim, dos membres de l’expedició del Club Alpí Palamós, concretament en Zisko Rodríguez i Miquel A. Romero, van caure.

A banda de les contusions sofertes els alpinistes palamosins van patir congelacions a les extremitats i, en el cas de Zisko Rodríguez, d’extrema gravetat, fins al punt d’haver-li d’amputar tots els dits de la mà dreta i dos de l’esquerra.

Tot i les lesions sofertes per Rodríguez els reptes de la muntanya no es van acabar, i la seva activitat esportiva no ha parat. Precisament asumir aquest nou repte és, per al muntanyenc palamosí, una experiència que servirà per a molts esportistes de la muntanya i alpinistes que es troben en una situació similar.

UN NOU REPTE PERSONAL PER A ZISKO RODRÍGUEZ
Arrel d’aquell accident va nèixer l’amistat entre el palamosí Zisko Rodríguez i l’equatorià Santiago Quintero, que també formarà part de l’expedició al Cho Oyu.

Els dos muntanyencs es van conèixer l’any 2002 arran de l’estada d’ambdós en un centre pel tractament de congelacions, va fructificar amb diferents visites als respectius països. El procés de recuperació de les lesions patides per Rodríguez al Denali i per en Quintero al vessant sud de l’Aconcagua, va crear un lligam molt fort que ha culminat en aquest projecte.

Zisko Rodríguez compta amb una gran experiència en el camp de l’alpinisme. Als Pirineus es detaquen els cims del Pic de l’Infern, Gourgs Blancs i Jean Arlaud, Cadí, Midi d’Ossau i Mont Perdut.

Als Alps el Mont Blanc, Tour Ronde, Weisshorn, Alphubel, Dom o bé Aguille Verte. Als Andes elCondoriri Central, Illimani, Cotopaxi, Antiniza, Guagpichincha, Pasochoa, Achipungo, Aconcagua, Cerro Plata. A l’Himalaia l’Island Peak i l’Amadablam. Finalment a Alaska el Denali

Una part dels més de 10 mil euros del pressupost global d’aquesta expedició s’han finançat amb la col•laboració de l’Ajuntament de Palamós i la Diputació de Girona; així com de l’aportació privada d’empreses.

Foto: El muntanyenc palamosí Zisko Rodríguez en una foto recent

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments