08/08/2019 Servei de Premsa

Palamós lliura un nou certificat de nul•litat de les sentències dictades per causes polítiques a Catalunya durant el període franquista

En aquest cas el document, que expedeix la Generalitat de Catalunya, és a nom del palamosí Tomàs Oliu Burget, que va ser empresonat un cop finalitzada la Guerra Civil. Aquest matí l'alcalde de Palamós ha lliurat el certificat al nét d'Oliu, que ha estat acompanyat de la seva família. Tomàs Oliu va poder marxar a França després de dos anys a la presó, on va aconseguir-hi refer la seva vida, i on va morir l'any 1972. El passat mes de març l'Ajuntament de Palamós ja va realitzar un acte, presidit per la consellera de Justícia, de lliurament d'aquests certificats i en aquell cas a un total de set palamosins que van ser afusellats l’any 1939. Posteriorment també es va fer entrega del document a la família del que fou alcalde de la vila, Josep Fàbrega i Pou.

Aquest matí (08/08/19), l'alcalde de Palamós, Lluís Puig, ha fet un nou lliurament del certificat de reparació jurídica que expedeix la Generalitat, que declara il•legals totes les sentències dictades per causes polítiques a Catalunya entre l'abril de 1938 i el desembre de 1978.

En aquest cas el document lliurat és el que acredita la nul•litat del processament obert al final de la Guerra Civil a Tomàs Oliu Burget, nascut a Palamós l'any 1885 i dedicat professionalment al sector surer. A causa d'aquest processament Oliu va ser empresonat durant dos anys a Girona.

Avui el seu nét, Thomas Oliu, resident a França, i acompanyat de la seva família, ha recollit de mans de l'alcalde aquest document. L'acte s'ha dut a terme a la Sala Noble de l'Ajuntament de Palamós, i ha comptat amb la presència de la primera tinenta d'alcalde, Maria Puig.

Tomàs Oliu Burget
Un cop finalitzat el període d'empresonament a Girona, Tomàs Oliu va tornar a Palamós on, amb l'antecedent de reclús, ja no va poder seguir exercint la seva professió. Davant aquesta situació que li feia difícil la subsistència, l'any 1948 va decidir marxar a França amb la dona i la filla, concretament a Perpinyà, on ja vivia el seu fill.

En aquesta ciutat va aconseguir-hi refer la seva vida, trobant una feina precisament i de nou, en el sector surer. Tomàs Oliu i ja com a ciutadà francès no va torna de nou Catalunya i Palamós fins a l'any 1955, on passa períodes de vacances d'estiu. Oliu va morir a Perpinyà l'any 1974.

Els certificats lliurats
El passat mes de març l'Ajuntament de Palamós ja va realitzar un acte, presidit per la consellera de Justícia, de lliurament d'aquests certificats i en aquell cas a un total de set palamosins que van ser afusellats l’any 1939. Es tracta concretament de: Juan Carol, Pedro Goiri, Lluís Pla, Antonio Rivas, José Ruiz; i els que foren alcaldes, Dídac Garrell i Josep Fàbrega, dels quals en aquell moment no s'havia pogut localitzar cap familiar i que varen ser representats per l'alcalde Lluís Puig.

Precisament i arran de la publicació en premsa de la notícia del lliurament d'aquests certificats, la besnéta del senyor Josep Fàbrega i Pou es va assabentar d'aquest possibilitat, que va sol•licitar posteriorment a l'Ajuntament de Palamós, i que el mateix alcalde, Lluís Puig, li va fer entrega el passat mes d'abril.

Crida per a l'obtenció del certificat de reparació jurídica
La llista elaborada per l’Arxiu Nacional de Catalunya (http://anc.gencat.cat/ca/detall/noticia/Llista-de-processos-instruits-pel-regim-franquista) inclou prop de 170 persones de Palamós que van ser represaliades per tribunals franquistes. D’aquestes, una vintena van ser sentenciades a mort i executades.

L’Ajuntament de Palamós fa recerca dels familiars dels represaliats del municipi perquè puguin obtenir el document de nul•litat, i fa una crida a aquelles persones o famílies que desitgin la seva obtenció que es posin en contacte amb l'Ajuntament per tal de facilitar-los el contacte amb la conselleria de Justícia per a la realització dels tràmits necessaris.

Foto: el nét de Tomàs Oliu (centre) subjecta el certificat de reparació jurídica, acompanyat de familiars, de l'alcalde i la primera tinenta d'alcalde.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments