25/05/2015 Museu de la Pesca

El municipi de Palamós forma part d’un projecte de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural que estudia la relació de les ciutats portuàries amb el mar

Amb el nom de CIMAR “La Ciudad y el Mar. La Patrimonialización de las Ciudades Portuarias" l’estudi posa en valor les concrecions territorials, ambientals, paisatgístiques i socials d'aquesta relació. Aquest treball abordarà durant tres anys aquestes qüestions a partir de l'estudi de cas de grans ciutats portuàries amb dinàmiques urbanes complexes com Barcelona, Tarragona, Bilbao, Sant Sebastià, Cartagena o Palma de Mallorca; així com ciutats de mida mitjana com Tarifa, Baiona i Palamós. L’estudi compta amb la participació del Museu de la Pesca de Palamós, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu del Port de Tarragona, i de les universitats de Girona, les Illes Balears, de Sevilla, d’Extremadura, del País Vasc, de Murcia, la Université de Laval (Canadá) y la University of East Anglia (UK).

Palamós, com a ciutat portuària, ha estat inclosa en un projecte que estudiarà la relació que tenen diversos municipis costaners amb el mar. En el cas de Palamós es valora la convivència dels diversos sectors econòmics que s’ubiquen al port, la seva relació amb el municipi, sumats a l’aposta cultural i patrimonial que la vila ha fet en els darrers anys amb la posada en funcionament d’equipaments com el Museu de la Pesca o l’Espai del Peix.

Aquest estudi és liderat per l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (ICRPC) i compta amb la participació del Museu de la Pesca de Palamós i la Càtedra d’Estudis Marítims (UdG i Ajuntament de Palamós), el Museu Marítim de Barcelona, el Museu del Port de Tarragona; i la Universitat de Girona, Universitat de les Illes Balears, la Universidad Pablo de Olavide de Sevilla, la Universidad de Extremadura, la Euskal Herriko Unibertsitatea (País Vasc), la Universidad Católica de Murcia, la Université de Laval (Canadá) y la University of East Anglia (UK).

“La Ciudad y el Mar. La Patrimonialización de las Ciudades Portuarias"
El projecte rep el nom de CIMAR “La Ciudad y el Mar. La Patrimonialización de las Ciudades Portuarias" i compta amb el finançament del Ministerio de Economía y Competitividad.

Aquest treball és encapçalat pel director de l’ICRPC i catedràtic d’Història contemporània de la UdG, Joaquim Nadal, el qual centrarà la investigació a partir de diversos paràmetres sobre la relació entre la ciutat i el mar, les instal•lacions portuàries, fluvials o marítimes, l'entorn urbà i les concrecions territorials, ambientals, paisatgístiques i socials d'aquesta relació.

Aquest treball abordarà durant tres anys aquestes qüestions a partir de l'estudi de cas de grans ciutats portuàries amb dinàmiques urbanes complexes com Barcelona i Tarragona (Catalunya), Bilbao i Sant Sebastià (País Basc), Cartagena (Múrcia) i Palma de Mallorca (Balears), així com ciutats de mida mitjana com Tarifa a Andalusia, Baiona al País Basc francès així com Palamós a la Costa Brava.

Es tracta d'una investigació interdisciplinària amb la metodologia dels estudis patrimonials i històrics, la de l’anàlisi urbà i la que aporta l'antropologia per mesurar la temperatura del canvi social i les repercussions dels canvis d'usos a la societat tradicional.

El treball permetrà fer una lectura multidisciplinària de la ciutat, un respecte creatiu cap a l'herència patrimonial rebuda i una proposta de futur ambiciosa defineixen els paràmetres d'un plantejament que pretén enllaçar passat, present i futur.

Primera reunió a Palamós al juny
Durant el proper mes de juny el Museu de la Pesca, a Palamós, acollirà una reunió de diversos tècnics i especialistes col•laboradors d’aquest projecte amb l’objectiu de planificar el procés de l’estudi que s’haurà d’elaborar a Palamós per a compilar les dades necessàries que durant els propers tres anys ajudin a situar la relació del municipi amb el mar.

Foto: imatge del front marítim de Palamós.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments