08/02/2019 Teatre La Gorga

El Centre Cultural La Gorga celebra 120 anys

Per commemorar aquesta efemèride l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palamós ha preparat un acte per al diumenge dia 17 de febrer. Entre les propostes previstes que s'inclouran a la celebració destaca la inauguració d’una exposició d'imatges representatives de la trajectòria del Centre Cultural La Gorga, la descoberta d’una placa d’interpretació històrica i la participació especial de la Coral El Progrés. Durant aquests 120 anys La Gorga ha passat per moltes etapes. A l’inici a mans de la Sociedad Recreativa Centro Económico, una època on a la sala de baix s’hi feien concerts i balls i a dalt hi havia Biblioteca on s’hi feien exposicions, conferències, petits concerts, obres de teatre. Més tard els baixos es varen convertir en cinema, i posteriorment el dalt va ser la Casa de la Cultura Municipal. El 1996 va començar la darrera etapa amb l'equipament com el coneixem en l'actualitat.

El dilluns 13 de febrer de 1899, vigília de Carnaval, la Sociedad Recreativa Centro Económico va inaugurar l’edifici que ara acull El Centre Cultural La Gorga.

Amb motiu del 120è aniversari d'aquesta efemèride l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Palamós ha preparat un acte per al diumenge dia 17 de febrer. La commemoració prevista s'iniciarà a les 12.30h amb la inauguració d’una exposició fotogràfica ubicada a l’exterior de l’edifici on mitjançant imatges es farà repàs de la història del Centre Cultural La Gorga.

L'acte també inclourà la descoberta d’una placa d’interpretació històrica i la participació especial de la Coral El Progrés, entitat degana de l'activitat cultural a Palamós que precisament ja va participar l'any 1899 en l'acte d'inauguració de l'edifici, i que la premsa d'aquella època (diari La Lucha) recollia així: “El acto revistió explendidez, y al descubrirse el retrato del malogrado Norberto Espinet, iniciador que fue de dicho local y presidente honorario de la sociedad coral “Lo Progrés”, esta cantó la hermosa producción de Clavé “Los Pescadors”.

La commemoració del 120è aniversari de La Gorga es clourà amb un vermut per a tot el públic assistent amenitzat per la formació musical de Roger Canals.

120 anys d'activitat cultural a Palamós
El Centre Cultural La Gorga ha passat per moltes etapes. A l’inici a mans de la Sociedad Recreativa Centro Económico, una entitat de caràcter popular que s’havia creat l’any 1877.

Les obres de l’edifici varen durar un any i varen costar 77.500 ptes més 2.500 ptes de la camarilla. Norbert Espinet, soci fundador va deixar els diners per a la construcció. Des de l’inici a l’edifici també hi va tenir el seu local l’Orfeó El Progrés, Norbert Espinet n’era el president honorífic.

En aquella època a la sala de baix s’hi feien concerts i balls i a dalt hi havia Biblioteca s’hi feien exposicions, conferències, petits concerts, obres de teatre... Més tard els baixos es varen convertir en cinema a mans de Francisco Conchs i més endavant el dalt va ser la Casa de la Cultura Municipal on es feia cinema infantil, teatre, concerts, festivals... i hi havia la biblioteca pública i les dependències de la ràdio, primer la Voz de la Costa Brava i després Ràdio Estudiantil de Palamós.

El centre va ser el motor de l’activitat cultural fins que l’edifici va quedar obsolet i va necessitar una remodelació total.

El 1996 va començar la darrera etapa amb el Centre pràcticament igual a com el coneixem tots avui. La diferència més significativa és que la planta del mig fins 2011 va ser sala polivalent que permetia fer-hi exposicions i des de 2011 es va convertir en l’Espai d’entitats Culturals.

Han estat 120 anys d’un equipament la vida del qual sempre ha estat lligada a l’activitat cultural dels palamosins.

La Gorga referent de l'activitat cultural a Palamós
El Centre Cultural La Gorga segueix sent en l'actualitat l'equipament referent de l'activitat cultural a Palamós.

Només l'any passat 30.800 persones varen passar per aquest equipament per gaudir dels 172 espectacles que es varen programar. Precisament les activitats organitzades l'any passat al teatre es van duplicar respecte a l’any 2017, i el nombre d’espectadors es va triplicar.

Aquestes dades suposen una mitjana de gairebé 180 persones per activitat amb un 53,41% d’ocupació. De tots els espectacles que van passar per l'escenari de La Gorga el 2018, un total de 54 varen ser de l'àmbit professional: 18 de dansa, 10 de música, 20 de teatre i 6 de cinema.

El Centre Cultural La Gorga va tenir l'any passat un total de 349 dies d’activitat l’any, la qual cosa representa un 95,62 % d’obertura.

Foto: Centre Cultural La Gorga.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments