06/08/2019 Àrea de Cultura

Les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins obren demà dimecres la tercera edició del festival Amb So de Cobla de Palamós

L’únic festival de cobla de Catalunya, que tindrà lloc del 7 a l'11 d'agost, mescla propostes tradicionals amb d’altres de fusió per mostrar la vitalitat de la música de cobla. El grup Obeses, el saxofonista Llibert Fortuny i la Big Cat de música llatina, alguns dels noms propis de la trobada d'enguany.

Palamós acollirà a partir de demà dimecres, dia 7 d’agost, i fins el proper diumenge dia 11, la tercera edició del festival Amb So de Cobla, l’únic festival de cobla de Catalunya, que referma el seu compromís amb la producció destinada a divulgar el so de la cobla amb l'objectiu de situar-la en un lloc central de la creació contemporània.

La tercera edició del festival posa en valor el fet que la cobla té capacitat d'atracció d'un públic divers sempre que sigui capaç d'articular produccions singulars i de qualitat que mostrin perspectives noves, més enllà de la formació d'11 músics.

Després dels dos concerts previs a la celebració del festival a càrrec de la Big Cat de música llatina que lidera el pianista i compositor Eduardo Tancredi i de la celebració del 51è Aplec de la Sardana de Palamós, Amb So de Cobla s'inaugurarà oficialment demà dimecres, 7 d'agost, a les deu del vespre i a l'Arbreda Municipal amb el 19è Memorial Ricard Viladesau a les 22 hores. El concert, l'únic de pagament de tot el festival, comptarà amb la participació de les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins i és una iniciativa que organitza anualment l'Agrupació Sardanista Costa Brava. Aquest Memorial s'ha convertit en un dels concerts més concorreguts i rellevants de l'any en temàtica sardanista.

L'endemà dijous, 8 d'agost, l'activitat del festival comença acollint a les 20 hores i a l'escenari fix situat al passeig del mar de Palamós el concert de caràcter extraordinari que festeja el 90è aniversari de la cobla La Principal del Llobregat, titulat Som.

La proposta, de tall clàssic, preludia la primera de les estrenes del festival, a les 23 hores i al parc del Convent dels Agustins, amb la banda Llibert Fortuny Electro Cobla Sound. Aquesta producció, encàrrec del festival, convida un dels músics de jazz més destacats i reconeguts del país, el saxofonista Llibert Fortuny, i s'inspira en la seva mítica banda que va revolucionar el panorama del jazz català a principis d'aquest mil•lenni. El seu estil, que mescla jazz tradicional amb elements de l'electrònica, és fruit d'un talent innegable però també d'una dedicació plena i unes ganes d'innovar i renovar el panorama jazzístic actual.

El divendres 9 d'agost, a les vuit del vespre i de nou al parc del Convent dels Agustins, arribarà la tercera producció del NewCat, The New Catalan Ensemble, la formació que sota l'alè del també pianista i compositor Joan Díaz ha mesclat el so de la cobla en propostes de fusió entre àmbits.

En aquest cas, el NewCat presenta, ampliat per a l'ocasió amb instruments com el flabiol (Xavi Torrent), el fiscorn (Eduard Prats) o la tenora (en col•laboració amb Adrià Bauzó, codirector d'Amb So de Cobla), el seu macroprojecteBestiaria partir del poemari homòleg de Josep Carner i amb les veus solistes de Carles Belda (veu i acordió) i Gemma Abrié (veu i contrabaix).

Una proposta per a tots els públics que preludia el que serà, l'any 2020, la commemoració del cinquantenari de la mort del Príncep dels poetes. La jornada finalitzarà amb l'actuació de la Big Cat, a les 23 hores i al passeig del mar, que presenta el seu projecte La sardina llatina. Aquest projecte neix de la voluntat de músics professionals llicenciats a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) de crear una gran formació instrumental moderna a partir de materials tant universals com propis de la nostra cultura.

Arnau Tordera, nova veu de la cobla catalana
Dissabte 10 d'agost arriba la producció més trencadora del festival d'enguany, la proposta que protagonitza el grup Obeses juntament amb la cobla Berga Jove i el cor d'Obeses. Serà a les 23 hores al passeig del mar (a la zona “petanca”), i compta amb el quartet de música moderna que lidera el cantant Arnau Tordera, la cobla Berga Jove i un cor que suma forces per presentar un projecte “que revolucionarà tant l'esfera contemporània com la tradicional”. Al llarg d'un concert d'hora i mitja de durada, les peces més importants de la discografia d'Obeses apareixeran presentades amb un nou i sorprenent arranjament, que signa el propi Tordera i que sumarà els timbres característics de la cobla al món tímbric de la banda.

El mateix dissabte, de manera prèvia -a les 22 hores-, arriba una proposta de caràcter itinerant que és també una de les produccions pròpies del festival: ens referim a la Cobla Tropic&Cobosmika, una fanfara inusual amb so de cobla formada per 8 músics. El seu espectacle combina temes propis i versions de música llatina, creant una sonoritat world music que de ben segur convidarà els passavolants a ballar.

Per últim, i seguint l'esquelet de les edicions anteriors, diumenge 11 d'agost tindrà lloc la proposta que atorga a la dansa tradicional tot el protagonisme; ens referim a l'exhibició de colles sardanistes programada a manera de fermall del festival, a les vuit del vespre i al passeig del mar. Enguany hi participarà Dolç Infern, la colla gran del Grup Sardanista Montserrat de Lleida, i la cobla Mil•lenària “Fidelíssima Vila de Perpinyà” que celebra 30 anys.

Sobre el festival
El festivalAmb So de Cobla, impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Palamós, en col•laboració amb la Confederació Sardanista de Catalunya i l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, ha buscat des dels seus inicis aquest equilibri entre les propostes tradicionals i les més innovadores. Amb tot, en aquesta tercera edició el certamen fa un salt endavant significatiu apostant per tres produccions pròpies que troben els seus protagonistes en noms reconeguts de l'escena nacional.

Foto: Concert de Sardanes de la Costa Brava, Memorial Ricard Viladesau.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments