22/11/2022 Museu de la Pesca

Les Barques del Peix, del Museu de la Pesca, incorporen elements d’accessibilitat per a adaptar la visita als col·lectius amb discapacitats sensorials

Les accions realitzades es basen en la incorporació de plafons en braille que mitjançant el tacte permet saber quin és el perfil i l’equipament que tenen les dues embarcacions. També etiquetes en sistema de lectura tàctil per a la identificació d’espais i elements de les barques, la sonorització de les diverses dependències per a una experiència immersiva, o bé la subtitulació de l'audiovisual en idiomes i en llenguatge de signes, per als col·lectius que ho requereixin. El projecte també ha inclòs l'arranjament dels interiors, la implementació de nous equipaments tècnics i la millora de la museografia, mitjançant els quals es permet oferir una imatge realista, moderna, efectiva i pràctica de les embarcacions per a una més profunda comprensió del seu significat i de l'ofici de pescar. La barca d’arrossegament Gacela i la teranyina Estrella Polar, formen la mostra flotant visitable que ofereix, a peu del port de Palamós, el Museu de la Pesca i que complementa la seva exposició permanent. Durant l'any 2022, un total de 4.500 persones han visitat aquestes embarcacions, que esdevenen eina pedagògica i cultural per donar a conèixer el dia a dia del món pesquer.

El Museu de la Pesca ha presentat el nou equipament amb el qual s’han dotat les dues embarcacions que formen la seva exposició flotant, i que amb el nom de les “Les Barques del Peix”, s’ubica al port de Palamós. Es tracta de la barca d’arrossegament Gacela i de la teranyina Estrella Polar que han incorporat elements d’accessibilitat per a adaptar la visita als col·lectius amb discapacitats sensorials.

Amb aquest objectiu es compta ara amb una desena de plafons de mà que incorporen el sistema braille, mitjançant el qual l’usuari, abans d’iniciar la visita a bord, pot resseguir el perfil que tenen les dues embarcacions i conèixer les seves característiques exteriors. A banda també s’han instal·lat una trentena d’etiquetes amb el relleu característic de la lectura tàctil, per a la identificació de cadascun dels espais o equipaments de l’embarcació, i que en aquest cas s’ubiquen al pont de comandament, la cuina, el motor o la zona de les lliteres on descansa la tripulació.

Entre les millores que s’incorporen a les barques, es destaca la sonorització de les diverses dependències, mitjançant un sistema d’altaveus que permet la reproducció dels sons característics de cada emplaçament, mitjançant el qual s’obté una experiència immersiva a la visita.

El públic participant també té l’oportunitat de conèixer les característiques de les embarcacions i el treball que si fa, mitjançant un audiovisual previ a la visita a bord, que es projecta al Museu de la Pesca, i que s’ha subtitulat en quatre idiomes per a col·lectius amb deficiències auditives, i també en llenguatge de signes per a les persones que ho requereixin.

Aquest projecte ha comptat amb el suport del Grup d’Acció Local Pesquer de la Costa Brava (GALP), i ha inclòs l'arranjament dels interiors, la implementació de nous equipaments tècnics i la millora de la museografia, aportant peces d’attrezzo per caracteritzar les barques tal com eren quan estaven en actiu, mitjançant els quals es permet oferir una imatge realista, moderna, efectiva i pràctica de les embarcacions per a una més profunda comprensió del seu significat i de l'ofici de pescar.

“Les Barques del Peix”
La barca d’arrossegament Gacela i la teranyina Estrella Polar, formen la mostra flotant visitable “Les Barques del Peix”, que ofereix el Museu de la Pesca, i que complementa la seva exposició permanent. Aquestes embarcacions esdevenen eina pedagògica i cultural per donar a conèixer el dia a dia del món pesquer al públic que les visita.

A finals de l’estiu passat, les dues embarcacions varen estar sotmeses a tasques de conservació, que es varen complementar amb millores en l’accessibilitat i el seu ús cultural. Aquestes actuacions són imprescindibles per al manteniment d’aquests vaixells, testimonis de l’ofici de pescador, i per a poder desenvolupar amb totes les garanties de seguretat, el programa cultural i pedagògic que té lloc en aquesta mostra surant que el Museu de la Pesca ofereix tot l’any al port de Palamós.

Durant l'any 2022 i fins a 31 d’octubre, un total de 4.512 persones han visitat aquestes embarcacions, que l’any 2005, amb l’Estrella Polar, va esdevenir la primera dins l'àmbit de la costa catalana en fer visitables, barques de pesca a través de la seva exposició flotant.

Foto: (d'esquerra a dreta) el regidor de Patrimoni Marítim, l'alcalde de Palamós i el director del Museu de la Pesca, davant les Barques del Peix, mostrant els plafons de mà que incorporen el sistema braille.

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments