15/03/2023 Àrea de Patrimoni

Diumenge es presenten els estudis sobre els orígens de Palamós i Sant Joan, amb el procés d’agregació dels dos pobles en un sol municipi

L’acte es durà a terme a les 12 h, al Teatre la Gorga, i comptarà amb la participació del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que ha estat coordinador d’aquests treballs i autor del pròleg. La presentació dels estudis “Cap als orígens de Palamós i Vila-romà”, i “El procés d’agregació de Sant Joan de Palamós a Palamós”, anirà a càrrec dels seus autors, dels doctors Elvis Mallorquí i David Pavón, respectivament. Aquest acte té l’entrada gratuïta, però cal fer reserva prèvia de localitat al web: lagorga.cat

L’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós organitza, amb la col·laboració de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i l’Associació de Veïns de Sant Joan, la presentació dels estudis que s’han elaborat amb l’objectiu d’aprofundir en els orígens de Palamós i Sant Joan, així com en el procés d’agregació que l’any 1942 va convertir les dues poblacions en un sol municipi.

Aquest acte tindrà lloc diumenge vinent, 19 de març, a les 12 h, al Teatre la Gorga, i comptarà amb la participació del conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, que ha estat coordinador dels dos treballs que es presentaran i autor del pròleg.

Es tracta concretament dels estudis “Cap als orígens de Palamós i Vila-romà”, i “El procés d’agregació de Sant Joan de Palamós a Palamós”, que han elaborat el doctor en història Elvis Mallorquí i el doctor en medi ambient, geògraf i humanista, David Pavón, respectivament.

Aquests dos professors de la Universitat de Girona col·laboren amb l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, entitat a la qual l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós va fer l’encàrrec d’elaboració d’aquests estudis, seguint la petició realitzada per l’Associació de Veïns de Sant Joan, amb l’objectiu de tenir més informació i fer difusió, del procés històric de creació i creixement de les dues poblacions, així com de la seva posterior annexió.

L’acte de presentació dels dos estudis té l’entrada gratuïta, però cal fer reserva prèvia de localitat al web: lagorga.cat

Dos pobles i un municipi
Al mes d’abril de l’any 1940 Palamós iniciava els tràmits d’agregació del terme municipal de Sant Joan, que des del 1800 era un municipi propi. L’any 1942 es va fer efectiva l'annexió.

L’expedient esmentava les dificultats econòmiques de Sant Joan en contrast amb el desenvolupament de Palamós, que tenia la voluntat d’expandir-se. L’any 1940 Palamós tenia un terme municipal de no gaire més d’un quilòmetre quadrat i més de 5.000 habitants. Sant Joan, en canvi, disposava de 12 quilòmetres quadrats i gairebé 1.500 habitants.

Foto: imatge dels termes municipals de Palamós i Sant Joan, abans de la seva annexió l'any 1942.(SAMP)

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments