28/03/2023 Àrea de Patrimoni

Una exposició recupera la memòria i el llegat de l’Escola pictòrica de Palamós, iniciada per l’artista Francesc Vidal Palmada

La mostra s’inaugurarà divendres vinent, a les 19 h, a la Capella del Carme, i permetrà fer un recorregut audiovisual, gràfic i pictòric, d’aquest col·lectiu de pintors, i fer-ho de la mà de molts dels artistes que n’han format part. Noms com els d’Ezequiel Torroella, Josep Sarquella, Josep Orihuela, Pere Coll o Joaquim Comes, formen part dels artistes que són referents d’aquesta exposició, que posa en valor el mestratge de pintar a l’aire lliure el paisatge de la Costa Brava, entre els artistes de diverses generacions, i la seva evolució viscuda fins ara. Aquesta exposició es podrà veure fins a l’11 de setembre i es complementarà amb visites guiades, conferències i sortides per anar a pintar a l’aire lliure.

Divendres vinent, 31 de març, a les 19 h, tindrà lloc la inauguració de l’exposició “La memòria de l’Escola pictòrica de Palamós al segle XX. Art i paisatge”, que es podrá veure fins l’11 de setembre a l’espai municipal de la Capella del Carme, i que és organitzada per l’Àrea de Patrimoni de l’Ajuntament de Palamós.

Mitjançant aquesta mostra es vol recuperar la memòria dels darrers testimonis integrants d’aquest moviment pictòric local, iniciat per l’artista palamosí Francesc Vidal Palmada (1894–1958).

Aquest projecte fa recerca dels orígens de l’activitat artística palamosina, que ara té continuïtat amb projectes com el de la Biennal d'Art Ezequiel Torroella, que l’Ajuntament de Palamós ha iniciat enguany amb l'objectiu de fomentar la creació artística en l'àmbit de les arts visuals i plàstiques, donant impuls al treball de joves creadors.

La comissària de l’exposició és la historiadora de l’art i Doctora en humanitats, Mariona Seguranyes, que ha realitzat un seguit d’entrevistes amb persones que donen informació d’aquesta escola pictòrica. És el cas de Montserrat Vidal, filla de Francesc Vidal Palmada; o bé els pintors, Pere Coll, Joaquim Comes, Carme Payet; Joan Sarquella (fill de Josep Sarquella), o l’escultora, Tania Font.

Aquestes converses han estat recollides en un audiovisual d’uns 15 minuts que es podrà veure a l’exposició. El documental enregistrat permet reflexionar sobre el passat d’aquesta tradició artística i de les actuals sensibilitats estètiques de les noves generacions.

La recuperació d’aquestes memòries fan entendre com aquests pintors van continuar practicant una estètica de “plein air”, pròpia de principis de segle XX, i com aquesta tradició de pintar a l’aire lliure, es va anar transmetent de generació a generació.

La mostra inclou material gràfic divers, així com una vintena de quadres provinents del fons municipal i de privats, mitjançant els quals es pot fer un recorregut artístic pel llegat de l’Escola pictòrica de Palamós, on el paisatge de la Costa Brava, en molts casos ja desaparegut, és clar referent.

Activitats complementàries
L’exposició “La memòria de l’Escola pictòrica de Palamós al segle XX. Art i paisatge” es complementarà amb activitats diverses que durant el període d’exposició s’aniran organitzant al voltant de la mostra.

Aquest és el cas de les visites guiades gratuïtes, que tindran lloc els dies 1 i 8 d’abril; 6 de maig; 17 de juny; 15 de juliol, 19 d’agost i 9 de setembre. En aquest cas les places són limitades i cal reserva prèvia a: https://tickets.museudelapesca.org

Una altra de les propostes paral·leles és el de la “Sortida per pintar a l’aire lliure pel litoral del municipi”, que es durà a terme de la mà de pintors de l’entitat Cercle Artístic de Palamós. Aquesta activitat, que tindrà lloc el dia dissabte 29 d’abril, de 9 a 13 h, també té places limitades i requereix que es realitzin les inscripcions prèvies a: https://tickets.museudelapesca.org

Finalment, el divendres 16 de juny, a les 18 h, la Capella del Carme acollirà la conferència “Els pintors paisatgistes a principis del segle XX, en diàleg amb els pintors de l’escola de Palamós” a càrrec de Mariona Seguranyes, comissària de l’exposició.

Foto: Francesc Vidal Palmada pintant una marina a S’Alguer. Tercer quart del segle XX. (Fons Museu de la Pesca)

Mapa del web | Avís legal | Ajuntament de Palamós © 2016 - C. Major 56 Tel. 972 60 00 26 (de 9h a 14h) | Dades de contacte | Bústia de suggeriments